Misiunea cercetăşiei

"...Dar adevărata cale a fericirii este de a oferi fericire celorlaţi. Încercaţi să părăsiţi acest pământ după ce l-aţi făcut ceva mai bun decât l-aţi găsit. Iar dacă va veni rândul să muriţi , muriţi fericiţi, gândindu-vă că nu v-aţi pierdut timpul, ci l-aţi folosit aşa cum ttrebuie."
Robert Baden Powell

joi, 14 ianuarie 2010

Sa coloram cercetasia

ORGANIZAŢIA NAŢIONALĂ CERCETAŞII ROMÂNIEI
Echipa Naţională de Lupişori




În jungla din munţii Seeonee timpul zboară cât ai zice „Lupii!” şi nici una nici două vezi cum puii de lup de altă dată care abia învăţau să facă primii paşi, fug astăzi de parcă nici nu ating pământul.
Într-o zi, Bagheera şi Baloo hotărâră că e timpul ca lupişorii din Haitic să înveţe câteva din secretele vânătorii în junglă. Urmau să străbată cărări neştiute de ei până atunci şi să vadă alte părţi ale junglei. Ajunşi într-o poieniţă, Bagheera le dădu ca sarcina să caute câteva vreascuri fiecare, ca să le arate cum pot face o capcană. Lupişorii energici adunaseră imediat câte un mănunchi de beţe pe care le adusesera cu mândrie la Bagheera. Însă când se apucară de construcţie văzură pe lăbuţele lor tot felul de culori. Neînţelegând motivul şi curioşi din fire fugiră imediat la Baloo, să ceară explicaţii.
Baloo le povestise atunci lupişorilor că beţele pe care le adunaseră erau culori folosite de oamenii din sat pentru decorarea a tot felul de obiecte, de la vase de lut până la propriile lor case.
Dar pentru ca lupişorii să înţeleagă mai bine ideea se gândi la o provocare demnă de ei! Şi cum nu se poate mai bine a lansat acest concurs:
Fiecare lupişor trebuie să aleagă una sau mai multe teme dintr-o listă deja pregătită de Baloo şi Bagheera (vezi mai jos) şi să deseneze cât mai reprezentativ pe o bucată de scoarţă ce cred ei că ar însemna acele teme.
Lupişorii au primit vestea cu un strigat puternic:”Vom face tot posibilul!”
Dar ca ei să îndeplinească cu brio ce şi-au propus este nevoie şi de îndrumarea şi ajutorul vostru, dragi lideri de lupişori. Iată informaţiile necesare pentru a putea desfăşura concursul şi la voi în Haitic.

Cum se numeşte
„Să Desenăm Cercetăşia!”. Concursul este lansat la nivel naţional, adresat tuturor centrelor locale care au lupişori.

De unde a venit ideea
Pentru că ne apropiem de finalizarea ghidului liderului de lupişori am vrea ca toţi lupişorii din ţară să aibă ocazia să contribuie la însufleţirea acestuia prin desene facute de ei insisi. Desenele selectate vor aparea in varianta tiparita a ghidului.



Temele concursului şi explicaţiile cu ce ar trebui să deseneze

1. Cercetăşia – un mod de viaţă: perspectiva lupişorului asupra cercetăşiei;
2. Copilărie: desene cu copii implicaţi în diferite activităţi specifice vârstei lor, care nu au legătură cu cercetăşia;
3. Prietenii tăi din junglă: momente din Cartea Junglei;
4. 4 ani la lupişori: progresul lupişorului de când a intrat până în prezent sau cum se vede el peste 4 ani;
5. Ziua când am depus Promisiunea la lupişori: cum a fost sau cum îşi imaginează ziua în care îşi vor depune Promisiunea;
6. Eu cu patrula mea: diferite activităţi în patrulă care să conţină elemente specifice patrulei (strigăt, steag, careu etc.);
7. Jocul meu preferat: activitatea de la cercetaşi care i-a plăcut cel mai mult;
8. Lupişorul, prietenul naturii: relaţia lupişorului cu natura;
9. Liderul de lupişor: liderul văzut prin ochii lupişorului;
10. Rucsacul lupişorului: materiale administrative folosite de lider la întâlnire (fişă de înscriere, adeziune, lupişorii de întâlnire etc.);
11. Coperta: Cea mai frumoasă zi din haitic.

Desfăşurarea concursului

Etapa 1: liderii prezintă concursul lupişorilor din Centrul lor Local şi completează fişa de înscriere a lupişorilor care vor să participe, fişă pe care o trimit, în final, la adresa de email lupisori@scout.ro până la data de 20 decembrie 2009 cu menţiunea “Pentru concursul naţional Să colorăm cercetăşia”.

Etapa 2: lupişorii realizează desenele. Liderul responsabil de proiect din Centrul Local le centralizează într-un folder unde fiecare imagine va fi salvată cu numele lupişorului şi numărul temei (ex: isagherghel_2.jpg), pe care îl va trimite la adresa de email menţionată anterior având scris la subiect numele Centrului Local.
Imediat după confirmarea primirii emailului din partea Coordonatorului de proiect de la Echipa Naţională de Lupişori, liderul va aduna toate desenele, va nota pe spatele fiecăruia autorul şi numărul temei şi le va expedia prin posta la adresa:

Organizaţia Naţională "Cercetaşii României"
(Pentru concursul naţional „Să colorăm cercetăşia”)
O.P 15, C.P. 90
Sector 3, Bucureşti • ROMÂNIA

până la data de 31.01.2010, data poştei.



Etapa 3: desenele vor fi evaluate de o comisie formată din 5 persoane: 2 graficieni, 2 membri ai echipei InfoScout, 1 membru al ENL. În urma evaluării, vor fi selectate 11 desene, câte un desen pe fiecare temă, care ulterior vor fi folosite la partea de design a Ghidului Liderului de Lupişor. Rezultatele vor fi anunţate pe 22 februarie 2010 pe listele de discuţii.

Detalii care trebuie luate în considerare
- desenele vor fi realizate pe foi de desen, tip A4
- vor fi folosite numai creioane colorate
- scanarea va fi făcută:la rezolutia de 300 dpi (vezi in setarile de scanare sau cere sfatul unui cunoscator daca e nevoie)
- fiecare lupişor participă individual la concurs
- fiecare lupişor poate alege cel puţin una din temele propuse
- fiecare lupişor va realiza un singur desen pe temă
- desenele vor fi puse într-un plic A4, fără a fi îndoite

Premii
Pentru că sunt 11 teme vor fi 11 lupişori câştigători. Premiul oferit lupişorilor ale căror desene au fost alese câştigătoare va consta în participarea la Campul Naţional de Lupişori 2010 fără achitarea taxei de înscriere. În schimb toţi lupişorii înscrişi în concurs vor primi diplomă de participare.


Ce ne propunem
- să participe lupişori din intreaga tara în desfăşurarea proiectului;
- să implicăm lupişorii într-un proiect la nivel naţional care să le stimuleze talentul şi creativitatea;
- să creştem colaborarea dintre Echipa Naţională de Lupişori şi centrele locale din ţară, prin proiecte cat mai ingenioase pentru lupisori.


Contact
Pentru mai multe informaţii şi date privind desfăşurarea concursului, trimiteţi un email la adresa lupisori@scout.ro sau puteţi lua legătura cu responsabilul de proiect, Isabela Gherghel la adresa isabela.gherghel@scout.ro sau la tel: 0741.615.646.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate