Misiunea cercetăşiei

"...Dar adevărata cale a fericirii este de a oferi fericire celorlaţi. Încercaţi să părăsiţi acest pământ după ce l-aţi făcut ceva mai bun decât l-aţi găsit. Iar dacă va veni rândul să muriţi , muriţi fericiţi, gândindu-vă că nu v-aţi pierdut timpul, ci l-aţi folosit aşa cum ttrebuie."
Robert Baden Powell

vineri, 15 ianuarie 2010

Fondatorul miscarii scout

Fondatorul Mişcării Scout


Baden Powell s-a născut pe 22 februarie 1857 în Londra.
O bursă de studii a ducelui de Marlborough îi permite să înveţe la renumita şcoală Charterhouse, unde însă a avut rezultate medii.
Şcoala se mută la Goldaming, la ţară; în pădurea din apropiere tânărul descoperă şi exersează primele tehnici cercetăşeşti, printre care o tehnică proprie pentru a se ascunde de profesorii care-l urmăreau.

Termină şcoala, însă nepromovând admiterea la Universitatea Oxford alege cariera militară; a obţinut locul 5 la infanterie şi locul 2 la cavalerie (din 717 candidaţi), astfel încât a fost scutit de cursul introductiv de doi ani la Academia Militară Sandhurst şi promovat direct sublocotenent în regimentul 13 husari din India: pe 30 octombrie 1876 s-a îmbarcat cu destinaţia India.

Se mută împreună cu regimentul sau întâi în Africa de Sud, apoi în Anglia.
Participă la campania din Zululand; pentru a-şi scuti armatele de pierderi fara rost BP şi regele zuluşilor Dinizulu hotărăsc să se dueleze; văzând că nu poate să-l învingă pe englezul care doar se apăra, regele lasă jos scutul şi îi întinde mâna stângă în semn de pace, cu cuvintele: "Bărbaţii adevăraţi îşi dau mâna stângă, pentru că aceasta vine de la inimă.” BP primeşte de la Dinizulu un colier de mărgele de lemn.

În regimentul său încearcă să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupei, precum şi, ca metodă de pregătire, forme ale viitoarelor jocuri de teren cercetăşeşti.
Organizează Politia Sud-Africană ; introduce o uniformă proprie, asemănătoare cu a cercetaşilor, cu cravată, cămasa kaki şi cu pălărie Stetson importată din Statele Unite; deviza S.A.C. era "Be Prepared”.

Organizează tabăra de probă de pe insula Brownsea, coasta de sud a Angliei, pentru a verifica dacă propunerile sale în legatură cu noile activităţi pentru tineret ar avea succes; participă 22 de tineri din toate categoriile sociale, organizaţi în 4 patrule şi îmbrăcaţi în uniforme; despre această tabără BP relatează: "Trupa de baieţi a fost împarţită în patrule de câte 5 oameni, cel mai mare devenind şef de patrulă. Această împărţire în grupe mici era secretul succesului nostru. Fiecarui şef de patrulă i-a fost atribuită răspunderea totală pentru comportamentul membrilor patrulei sale. Patrula era o unitate pentru formare, muncă şi joacă. Fiecare patrulă campa într-un loc propriu. Baieţii garantau cu onoarea lor pentru îndeplinirea sarcinilor primite. Pe această cale era trezită responsabilitatea şi rivalitatea sănătoasa. O formare de bază era urmată în fiecare zi, şi aşa, toată trupa a fost iniţiată în tehnica cercetăşească."


La sfatul Regelui se retrage complet din armată pentru a se dedica exclusiv mişcării cercetăşeşti.
Călătoreşte în jurul lumii, vizitează S.U.A., Insulele Indiilor de Vest, Japonia, China, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelandă şi Europa, pentru contacte cu grupe cercetăşeşti; o cunoaşte pe Olave St. Clair Soames, se căsătoresc pe 30 octombrie 1912, vor avea trei copii: Peter (1913), Heather (1915) şi Betty (1917). Publică împreună cu sora sa Agnes "The Handbook for Girl Guides”.

În anul 1920 are loc prima întâlnire internaţională de cercetaşi, denumită de BP "jamboree” la care BP este proclamat "Chief Scout of the World”.

Vor mai avea loc asemenea întâlniri cercetăşeşti iar la ultima jamboree la care participă BP, cea de la Vogelenzang (Olanda), rosteşte cuvântarea de adio: " Este timpul să vă spun adio. Mă aflu în cel de-al 80-lea an al vieţii mele şi mă apropii de sfârşit. Majoritatea dintre voi sunt de-abia la început şi vă doresc ca viaţa voastră să fie fericită şi plină de succese...Voi înşivă o puteţi face prin îndeplinirea legii cercetăşului, în fiecare zi, orice a-ţi face, şi oriunde v-aţi afla. Aşa că rămâneţi cu bine! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!"

În 1941, 8 ianuarie decedează la Nyeri, lângă Nairobi (Africa Orientală Britanică), unde este înmormântat la 9 ianuarie; cosciugul său a fost învelit în steagurile internaţionale ale cercetaşilor şi ale cercetaşelor; pe piatra de mormânt se află inscripţionat în afară de nume şi ani un singur titlu, cel de "Chief Scout of the World” şi semnul cercetăşesc. Când a simţit că i se apropie sfârşitul a scris ultimul său mesaj către cercetaşii lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate