Misiunea cercetăşiei

"...Dar adevărata cale a fericirii este de a oferi fericire celorlaţi. Încercaţi să părăsiţi acest pământ după ce l-aţi făcut ceva mai bun decât l-aţi găsit. Iar dacă va veni rândul să muriţi , muriţi fericiţi, gândindu-vă că nu v-aţi pierdut timpul, ci l-aţi folosit aşa cum ttrebuie."
Robert Baden Powell

miercuri, 18 noiembrie 2009

Scurt istoric al cercetăşiei în România

In 1913 a aparut primul grup de cercetasi din Romania, la Brasov si Bucuresti. Foarte repede, miscarea a capatat amploare si nevoia unei organizatii nationale se simtea din ce in ce mai tare. Asa ca in primavara anului 1914, Asociatia Cercetasii Romaniei, cum a fost denumita atunci, a vazut pentru prima data lumina zilei. Activitatile cercetasesti constituiau un punct de atractie pentru tineret, asa ca asociatia s-a dezvoltat foarte repede. Membru fondator al Organizatiei Mondiale de Cercetasi in 1922, cercetasii romani au devenit cunoscuti dupa ce au participat la primul concurs mondial. Dupa inceperea razboiului, cercetasii au fost pentru 3 ani participanti activi. Tinerii luptau in primele linii ale frontului sau in spitale, scoli, oriunde un tanar putea fi de folos. Acestia au fost anii de glorie a miscarii cercetasesti.
In 1918, cu un numar sensibil redus, o noua viata a inceput pentru cercetasi. Bravura lor in timpul ultimilor ani era binecunoscuta, iar copii erau foarte mandri de a fi cercetasi.
Numarul lor crestea cu fiecare zi, astfel incat pe la sfarsitul anilor '20 ajunsese la peste 30 de mii.
Dar, in 1938, organizatia este desfiintata. Fortati sa ajunga o organizatie politica de tineret, cercetasii dispar. Asa au inceput anii grei pentru aceasta organizatie.
PREZENT
Renascuta in aprilie 1990, miscarea romaneasca de cercetasi a gasit foarte repede drumul catre organizatia mondiala de cercetasie, invatand de la cei mai batrani ce au supravietuit oprimarii comuniste, sau punand in valoare mintile deschise ale tinerilor inscrisi de curand in organizatie. Acceptata in 1993 ca membru al Organizatiei Mondiale de Cercetasi la Conferinta Mondiala din Bangkok , Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei numara acum peste 5000 de membri, acoperind aproape intreg teritoriul tarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate